De groeve

De groeve van Survive-All (in de lokale volksmond ook wel Carrières Garcet of site Pach Law genoemd) is uniek in zijn soort. Het is de enige nog bestaande echte silexgroeve: de groeve is niet ontstaan door de winning van mergel maar door het ontginnen van de kenmerkende silexbanken die zich grofweg om de meter in de mergellaag bevinden.

Silex

Silex of vuursteen is vooral bekend door z’n aparte brandgeur en door de vonken die er vanaf springen als je twee vuurstenen hard tegen elkaar slaat. Dit was de steensoort waarvan de Neanderthalers lang geleden hun stenen vuistbijlen en speerpunten maakten. Vlak bij de groeve ligt verder de beroemde Toren van de Eben-Ezer, bedoeld als monument voor de vrede en volledig gebouwd met de silex uit de groeve. In de toren bevindt zich het ‘Musée du Silex’.

Bijzonder microklimaat

De verscholen ligging van de groeve met zuidelijke expositie zorgt voor een apart microklimaat in elk jaargetijde. Dit zorgt voor speciale flora en fauna, met onder meer kalkminnende planten als de Vlinderstruik, waardoor het in het voorjaar en de zomer zoemt van talloze prachtige vlinders. Kortom: een unieke locatie om actief bezig te zijn of gewoon simpelweg te genieten van de prachtige natuur.

Bekijk activiteiten
Bekijk programma’s

Deel jouw #survival-all moment

Book now