header photo

Ligging

Basiskamp

De survivals hebben grotendeels plaats ten zuiden van de St. Pietersberg, nabij maastricht. Onze nieuwe kampplek echter ligt een paar kilometer naar het zuiden in het plaatsje Eben-Emael.

Survive-all heeft hier de beschikking over een prachtig gelegen silex-groeve compleet met grotten. Er kan overnacht worden in de grotten of in een van onze riante permanente tenten. Ook zijn er twee grote overdekte bbq plaatsen met ruimte voor een groot kampvuur. In de groeve vinden ook alle extremere activiteiten plaats. Denk aan een tokkelbaan van 37 meter hoogte, een kabelbaan van 200 meter en een indianenbrug van 30 meter lang gespannen over de groeve op 35 meter hoogte!

logo survival

Never a Dull Moment!

De directe omgeving

Ons werkgebied bevindt zich rondom de dorpen Kanne en Eben-emael. Kanne is een plaatsje in het zuidoosten van Belgisch-Limburg. Het is een deelgemeente van Riemst en ligt pal aan de Belgisch-Nederlandse grens, onder de rook van Maastricht. Eben-emael ligt in wallonië in de jekervallei. Beide plaatsjes samen zijn goed voor een flink aantal bezienswaardigheden.

Kanne

Chateau Neercanne, vlakbij het dorp, maar op Nederlands grondgebied (in de gemeente Maastricht). Het kasteel is het enige terrassenkasteel van Nederland. Het werd in 1698 op de resten van een oudere burcht gebouwd door de militair gouverneur van Maastricht, Graaf Daniel Wolf von Dopff. Na België's onafhankelijkheid ijverde de toenmalige eigenaar, Baron van Thier, ervoor dat zijn bezit bij het Koninkrijk bleef. De mergelstenen muren rond de zuidelijke boomgaarden van het kasteel werden zo de landsgrens tussen België en Nederland. Van deze muren staan nog enkele delen overeind. De Heilig-Grafkapel en het voormalige Kanunnikenhuis van de Sepulchrijnen pal naast de boomgaard werden echter Belgisch. Het kasteel en de buitenplaats zijn nu in het bezit van Stichting Het Limburgs Landschap. De binnenplaats, de bossen en enkele delen van de tuinen zijn vrij te bezoeken.
site chateau neercanne

De barokke Heilig-Grafkapel, die volledig uit mergel of kalksteen opgetrokken is. De kapel werd door Herman Jekermans, een timmersmanszoon en bezoeker van het heilige land in 1647 gebouwd als kleine kopie van de H. Grafkerk te Jeruzalem om zijn belofte bij behouden terugkeer na te komen. Vooral de gevel van de kapel is sterk geornamenteerd met onder meer Toscaanse pilasters en beeldhouwwerk. De kapel werd in de Tweede Wereldoorlog zwaar beschadigd.

Mergelgroeves, deze groeves zijn ontstaan door de winning van mergelsteen blokken, die er plaatsvond tot aan het begin van de vorige eeuw. Uit dit gesteente zijn in de wijde omgeving veel huizen en monumentale gebouwen, zoals kerken, opgetrokken. Later werden in de groeves champignons gekweekt, waar de gangen door hun stabiele temperatuur bijzonder geschikt voor zijn. Momenteel worden deze mergelgrotten door plaatselijke boeren als koeienstal en voor opslag gebruikt, terwijl ze ook functioneren als toeristische attractie.

Ook als geheel is Kanne een toeristische attractie, en dan met name voor dagjesmensen en wandelaars, die van het eindpunt van het Pieterpad af naar Kanne komen.
De jaarlijkse rommelmarkt rond Pinksteren trekt zo'n 10.000 bezoekers.


Grotere kaart weergeven

Eben-Emael

Eben-Ezer is een toren in de Belgische plaats Eben-Emael, op de Thier de Lixhe. Hij is ontworpen en eigenhandig gebouwd door de autodidactische kunstenaar, architect, schrijver, esotericus en filosoof Robert Garcet. In en onder de toren bevindt zich een museum; het "Musee du Silex". In het ontwerp van de toren hebben alle proporties een getalsmatige betekenis, ontleend aan Garcet's door de Bijbel en het pacifisme geïnspireerde filosofie. De toren bestaat grotendeels uit op elkaar gestapelde blokken vuursteen. Op het dak van de toren staat op de kantelen van ieder van de vier hoektorens een uit beton gegoten beeld. Ieder beeld stelt een van de gevleugelde cherubijnen voor die de apocalyps aankondigen: de Stier aan de noordwestzijde, de Mens (in een "Sfinxgedaante") aan de zuidwestzijde, de Leeuw aan de zuidoostzijde en de Adelaar aan de noordoostzijde.
www.musee-du-silex.be

Fort Eben-Emael, gelegen in het Belgische Eben-Emael, even ten zuiden van Maastricht, is een voormalig Belgisch militair verdedigingsfort dat deel uitmaakt van de buitenste oostelijk gelegen fortengordel rond Luik, gebouwd tussen de Eerste en de Tweede Wereldoorlog. Dit uniek gelegen en superieur bewapend sperfort werd in die tijd beschouwd als het sterkste fort ter wereld en gold als onneembaar. Toch bleek in de praktijk dat het concept achterhaald was. Immers op 10 mei 1940 slaagden geoefende Duitse Fallschirmjäger er in door verrassing, snelheid en nieuwe militaire technieken (gebruik van zweefvliegtuigen en toepassing van een nieuw wapen: de holle lading) om het geschut van het fort in een effectieve recordtijd van vijftien minuten uit te schakelen. Na anderhalve dag belegering moest het fort capituleren. De snelle inname van het fort gaf een beslissende wending aan de oorlog.
www.fortissimus.be

(bronnen: wikipedia.org)

Terug naar de basis; de natuur

Wij zijn van mening dat alleen als de moderne mens actief bezig is in de natuur, hij er ontzag en respect voor zal ontwikkelen.

survival

Dit stukje eerbied zal de natuur op langere termijn uiteraard alleen maar ten goede komen. De indrukken die na een weekend actief bezig zijn, bij de mensen achterblijven, gaan veel verder dan een vluchtige kennismaking tijdens een wandeling op een zondagmiddag. Wanneer men samen moeilijke opdrachten in de natuur heeft moeten vervullen, de nacht heeft leren door te brengen in de natuur, ontberingen heeft doorstaan, alleen dan begint de natuur voor de mens te leven en krijgt ze de waardering die ze verdient.

Instandhouding en verbetering van de natuurlijke omgeving

Als geen ander hechten wij waarde aan de instandhouding en verbetering van de natuurlijke omgeving. Daarom is een van onze belangrijkste doelstellingen deelnemers respect en oog voor de natuur bij te brengen. Samen met het team-building aspect is het natuur-aspect de rode draad die door alle activiteiten heenloopt.

survival

De naam Survive-All is dan ook gekozen om recht te kunnen doen aan de eerder genoemde aspecten waarop de activiteiten zijn geënt, namelijk; teambuilding en natuur. Survive-All geeft niet alleen de woordspeling weer tussen survival en het feit dat alle deelnemers als "overwinnaars" uit de activiteiten te voorschijn komen. Survive-All wil aangeven dat de grootste "overwinnaar" de natuur zelf is. Met de naam wordt benadrukt dat wanneer de mens actief is in en met de natuur, ook de natuur als overwinnaar uit de "strijd" komt.